عسل سردشت
عسل سردشت
5 (100%) 7 vote[s]

عسل سردشت
۵ (۱۰۰%) ۷ vote[s]

عسل سردشت و نقش آن در توسعه ی اکوتوریسم منطقه

 

 

مقدمه: امروزه با صنعتی شدن محصولات و انبوه سازی در همه کالاها حتی در مواد غذایی ،مصرف کنندگان به سختی از محصولات ارگانیگ بهره مند هستند. از طرفی  نبود بسترسازی در مناطق دورافتاده و دور از مرکز باعث گردیده است که مشتریان محصولات ارگانیگ همیشه دغدغه تهیه و مصرف محصولات باکیفیت بالا و همچنین قیمت مناسب را داشته باشند که عسل طبیعی نیز از این قاعده ی جهان شمول مستثنی نیست. سردشت به جهت برخورداری از کوهستانهای پرگل و گیاه ،جنگل های بلوط، آب و هوای معتدل کوهستانی، گیاهان وحشی ، دارویی ، منحصر به فردش منطقه ی منسبی برای پرورش عسل طبیعی می باشد، قبل از هرچیز به معرفی نژاد زنبور عسل سردشت  می پردازیم:

نژاد زنبورهای عسل سردشت و محل نگهداری زنبور عسل:

از سه نوع قفقازی(محلی) ،کارنیکا(آلمانی) و آمریکایی می باشند که نوع کارنیکا به جهت آنکه پرکارتر است و نیش هم نمی زند برای زنبورداران محبوب تراست، اما از لحاظ  طعم و مزه فرقی ندارد. عسل طبیعی سردشت از شهد گلهای سماق، گون، خشخاش وحشی، تیسو، آویشن، ختمی، بابونه و…. در بلندی های روستاهای منطقه همچون سیسر، نستان، بیوران ،باژار، هومل، منطقه آلان و میرآباد و در بسیاری از روستاهای سردشت تولید می شود که از بین این شهد ها تنها عسل سماق یه جهت شهد و گرده ی فراوان و عمر کافی گلهای سماق، عسل آن یکدست وخالص می باشدورنگ سبز تیره را دارد. عسل های دیگر ترکیبی از چندگل است که تنوع و بوی خاصی داشته که به زیبایی و خوشمزگی این گونه عسل نیز افزوده گردیده است  میزان تولید عسل سالیانه در منطقه سردشت بالای ۱۰۰ تن در سال  تخمین زده می شود.(منبع اطلاعات : تحقیق میدانی از زنبورداران محلی)

انواع روش های تهیه و تولید عسل در منطقه ی سردشت:

عسل شمه تریلکه(عسل وحشی): زنبور عسل وحشی که در زبان کردی به شمه تریلکه معروف است که بدون دخالت مستقیم ویا غیرمستقیم انسان، عسل طبیعی و با ارزشی تولید می کند که بخاطر کمیابی، قیمت بالای آن و خاصیت درمانی اش بیشتر مصرف درمانی دارد واز سوی مردم و بخصوص دکترهای طب سنتی به عنوان درمان انواع سرطان استفاده می شود.

عسل درختی: عسل طبیعی که از کندوی اصلی جداشده است و حتی از دید و نظر زنبوردارخارج شده است. این عسل نیز کاملا طبیعی و بدون دخالت انسان تولید می شود. به همین دلیل این عسل نیز از عسل طبیعی که تحت نظارت زنبوردار تولید می شود مرغوب تر، خالص تر و به تبع آن از لحاظ قیمت ریالی گرانتر است.(تقریباً دوبرابر و نیم عسل طبیعی تحت نظارت زنبوردار قیمت دارد.)

عسل طبیعی : نحوه ی تهیه ی این عسل به این شکل است که زنبورهای عسل در صندوق های دست ساز یا خلف به کوهستانهای دوردست و پراز گل و گیاه منتقل می شود و زنبورهای عسل شهد گلها را از بهترین گلهای منطقه که خودرو و وحشی می باشند تهیه می کنندوزنبوردار نیزمراقبت های لازم را تا پایان تولید عسل به عمل می آورد، لذا کاملاً ارگانیک بوده و به جهت آنکه زنبور از بهترین گلهای بومی منطقه تغذیه کرده است از ارزش غذایی و دارویی بالایی برخوردار بوده و مورد استقبال خریدارانی که به خوراکی های ارگانیک علاقه دارند قرار گرفته است.

عسل شکری: تفاوت عمده ی عسل شکری با عسل طبیعی در این است که زنبوردار مضاف بر آنکه زنبورها را به دامن طبیعت می برد اما به جهت کمبود شهد گلها و نزدیکی زنبورها از محل زندگی زنبوردار که معمولا در اطراف روستاها می باشد به زنبورها شکر می دهد لذا درصد زیادی از عسل از شکر و درصد کمی هم شهد گلها است، دلیل اینکه زنبوردار به تولید عسل شکری مبادرت می ورزد استقبال خریداران و ارزان قیمت بودن عسل شکری به نسبت عسل طبیعی است.(قیمت  تقریبی عسل شکری درصد عسل طبیعی است.)

فواید حیاتی عسل طبیعی:

۱-پیشگیری و درمان سرطان

۲- بهبود زخم معده

۳- بهبود کم خونی

۴-کاهش دهنده فشار خون

۵-کاهش دهنده چربی خون

۶-دفع کننده اوره خون

۷-کاهش دهنده وزن

۸-تقویت سیستم ایمنی بدن

۹-افزایش تراکم استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان

۱۰-عسل طبیعی تاریخ انقضاء نداردو حتی عسل های طبیعی ۳۰۰۰ ساله قابل مصرف هستندف پس با این و صف می توان به ارزش غذایی و دارویی این مادهی حیاتی بیشتر پی برد.

در پایان با توجه به تحقیق میدانی که انجام شد و با بسیاری از زنبوداران هم گفتگو بعمل آمد مشکلات عسل طبیعی  را در چند جمله می توان خلاصه کرد.

الف)بسته بندی عسل در طول ۲۰ سال گذشته تغییر چندانی نکرده است و فروش آن به صورت شانه ای که معمولاً بیشتر از یک کیلو وزن دارند و همچنین عدم توجه به ظرافت و زیبایی ظاهری بسته بندی موجب گردیده که گردشگران از عسل طبیعی که درمان که بسیار خوش طعم و مفید برای سلامتی است محروم باشند، پیشنهاد می شود از طرح و الگوهای سنتی و در عین حال خلاقانه هنرمندان این عرصه استفاده شود تا این محصول بتواند از نظر ظاهری هم برای مشتری جذاب باشد. علاوه بر طرح ظاهری عرضه ی عسل در وزن های کمتر بخصوص ۱۰۰ گرمی برای گردشگران پیشنهاد می شود که تصرف عسل را چندین برابر افزایش خواهد داد.

ب)عدم وجود کارگاه های بسته بندی و تلاش برای برندسازی عسل سردشت باعث شده عسل این دیار مغفول و مظلوم واقع گردد و زنبورداران درآمدی که می بایست را در این حوزه نداشته باشند لذا شناسایی عسل  سردشت و جذب سرمایه گذار موجب رونق و برند شدن عسل طبیعی سردشت خواهد شد.

ج)با وجود ساخت فیلم های مستند در حوزه ی طبیعت گردی فیلم مستند در خصوص عسل طبیعی سردشت ساخته نشده است که از شهرهای دور هم با عسل  سردشت آشنا شوند.

د)برگزاری جشنواره ی عسل طبیعی  در  سطح استانی و کشوری در راستای معرفی عسل طبیعی سردشت به کل کشور

پ) برگزاری کارگاه های آموزشی برای زنبورداران و ترغیب جوانان تحصیل کرده در ورود به این صنعت سالم، بازاریابی  وتولید محتوای مفید، جذاب و صادقانه جهت شفافیت بیشتر برای مشتری و معرفی بهتر عسل طبیعی سردشت.

 

Farugh Abdulazade

دیدگاه کاربران ...

  1. توسط سارا صادقی

    از مقاله خوبتون سپاسگزارم. پرفروش باشید.

  2. توسط علیرضا

    توضیحات حاصل از تحقیقات میدانی آخر مقاله تون عالی بود.

  3. […] عسل طبیعی سردشت : […]

  4. […] عسل سردشت […]

  5. لطفا قبل از ارسال سئوال یا دیدگاه سئوالات متداول را بخونید.
    جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
    دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاه خود را بیان کنید

جدیدترین محصولات

مشاهده تمام محصولات